Ti finančni planer lahko pomaga pri doseganju finančnih ciljev?
Blog

Ti finančni planer lahko pomaga pri doseganju finančnih ciljev?

Feb 21, 2023


Se ti dogaja, da se težko držiš svojega proračuna? Ti konec meseca vedno začne zmanjkovati denarja? Če je tako, verjemi, nisi sama. Veliko ljudi ima težave z upravljanjem svojih financ bodisi zaradi prevelike potrošnje, pomanjkanja organizacije ali nepredvidenih izdatkov. 
S pravimi pripomočki in strategijo je definitivno mogoče prekiniti začarani krog, končno prevzeti vajeti nad svojimi financami in začeti dosegati svoje finančne cilje. 💪

Moja osebna pot na področju financ je bila težavna (milo rečeno). Sredi dvajsetih sem se znašla v kočljivem položaju - poleg nasilnega odnosa, kjer sem trpela (med drugimi) tudi finančno zlorabo, je bila moja plača ena srednja žalost. Nenehno sem bila pod stresom zaradi denarja, dolgovi so se kopičili in težavam kar ni bilo videti konca. To je bilo resnično temačno obdobje v mojem življenju in nisem vedela, kako naj se rešim iz kroga dolgov in finančne nestabilnosti - bilo je težko in trajalo je nekaj let, a ta izkušnja me je naučila marsikaj.

Kalvarija je trajala dokler se nisem odločila, da obrnem nov list. Vedela sem, da moram prevzeti nadzor nad svojimi financami, začeti uvajati spremembe in - kar je najpomembneje - dobiti nazaj nadzor nad svojim življenjem. Poskusila sem različne mobilne aplikacije za spremljanje financ, vendar sem imela precejšnje težave z rednim zapisovanjem odhodkov in prihodkov (nisem največji pristaš razih aplikacij, priznam 🥲). Na koncu mi je najbolj pomagal the-good-old-way način: papir in svinčnik.


Vestno sem spremljala 6 ključnih področij:

1. Zapisovala sem si VSE mesečne izdatke

Zapisovala sem si čisto vsak, še tako majhen, izdatek: kavice, vstopnice, kosila... in že prvi mesec me je rezultat dobesedno vrgel na rit. Kup denarja sem praktično vrgla stran za razne nepomembne stvari, npr. kupovanja nezdravih malic v službi, ko pa bi si jih lahko pripravila doma. Nisem se odrekla hobijem ali druženju s prijatelji - odrezala sem stvari, ki jih lahko pogrešam.


2. Kreirala sem svoj mesečni proračun

A game changer! Vsak mesec sem si napisala pričakovane prihodke in odhodke, konec meseca pa primerjala z dejanskim stanjem. Na tak način sem se lažje gibala v okvirih svojih zmožnosti. Res se je kdaj zgodilo, da sem morala kakšen nakup zamakniti na naslednji mesec, ampak moram priznati, da me je ta samodisciplina naučila kontrolirati impulzivne nakupe.


3. Naučila sem se prioritizirati

Včasih sem velikokrat kakšno položnico porinila nekam v kot in počakala do naslednjega meseca. Poznano? 😩 Odkar sem mnogo vestnejša pri plačevanju svojih obveznosti, nimam več težav z zapadlimi položnicami in raznimi opomini. Vsega se rešim že na začetku in na tak način lahko operiram z realnimi številkami.

 

4. Načrtovala sem nepričakovano

Včasih sem se zgrozila ob misli, da se pokvari avto, ali pa da gre še en pralni stroj. Zdaj vsak mesec obvezno del svojih prihodkov namenim za nepričakovane izdatke - potrudim se, da je to okoli 10%. Definitivno diham veliko lažje, kot sem pred leti 😅


5. Postavila sem si realne finančne cilje

Realni finančni cilji so izredno pomembni - in poudarek je zagotovo na besedi "realni". Prevečkrat se zgodi, da si zadamo nedosegljive cilje - največkrat pa je ravno to razlog, da prehitro odnehamo. Z določanjem dosegljivih ciljev in spremljanjem napredka lahko ostaneš motivirana in na pravi poti. 

 

6. Redno sem pregledovala svoje finance

Vsak mesec sem naredila pregled svojih odhodkov, prihodkov in ocenila, kako sem se držala načrta. To je res odličen način, da si lahko prilagodiš svoj dolgoročni finančni načrt!

 Leta 2022 se kot rezultat rodi Finančni planer

Pred leti sem vse to zapisovala v navaden zvezek - ker na trgu preprosto nisem našla nobenega planerja, ki bi ustrezal mojim potrebam - zato sem ga v letu 2022 na trg lansirala sama 🥳 Ustvarila sem celoletni Finančni planer, ki vsebuje vse področja, katera sem pred leti začela spremljati sama. Ogromen poudarek sem dala na preglednost in uporabnosti, zato je planer razdeljen na 6 sklopov: finančni načrti, prihranki, dolgovi, stroški, pregled po mesecih in izzive.

Finančni planer | finančnik


Več o planerju si lahko prebereš tukaj.